Wednesday, 19 October 2011

bila benda baru dapat.. benda lama dibuang..

alkisah dia cmni.. aritu aku dpt tahu.. yang krta kancil milik arwah mak nk dijual.. aku tanya abg.. npe nak jual.. abg ckp kakak n m.long suh jual.. lglah aku angin.. selang bberapa hari tu. aku tya kakak. kakak jawab abg yg nak jual.. skrg crta da lain.. mmg aku tembak lah.. nk perang mulut da masa tu.. mana tak nya.. dlu beriya2 sgt nak smpn krta arwah.. pastu.. bila masing2 da keluar krta baru.. nak jual lak.. abs lepas ni aku dok diam jela xda krta.. nak pnjm krta dorg pn bukan men payah.. kalau jual gak.. xtaw la nk cakap apa..

Thursday, 14 April 2011

pengalaman aku bekerja dr 12.3 smpai 12.4

huhu.. nk citer sal pengalaman kerja ni.. pnjg sgt.. klo blh nk t,cbut ak nya tgn ni.. haha.. tp biasa la.. klo kerja.. jmpa pelbagai ragam manusia.. ada yg mnusia baik hati,hasad dengki,mengumpat n mcm2 lagi.. mls la ak sbut.. aku cma jd pndgr.. kdg2 klo xpuas ati tu.. ak ngata gk.. tp sbb ak xpuas ati.. xda la sllu ak ngata.. sbb ak taw.. itu dosa.. kn2?? hehehe.. dlm ak kerja.. pelbagai ragam customer ak jmpa.. ada yg bongkak.. sombong.. baik.. n mcm2 lg.. klo yg ok tu.. ak ok la.. yg xok n wt kpala sndri.. nk aje ak maki.. tp x ksmpaian.. hahaha.. sbb dlm pkrjaan 'customer always right' .. hahaha.. bengang.. asyik sembang sal customer je.. xbest la gk kn.. hehehe.. ak bkwn dgn rmai org.. yg mana oke dgn ak.. ak oke la ngn dorg.. sbb bila org buat baik. kita bls baik.. so.. ak rpat dgn 3 org ni.. nama mereka muhammad firdaus(21), muhammad adib(17) n mohd faiz(16).. mreka ni da mcm adk badk angkt ak da.. xkira ke mana ak prg.. dorg sntiasa ikt.. prgi solt.. prgi tnds.. prgi rhat.. huhu.. sume nya b'sama2.. dlm bkwn dgn dorg ni.. plbgai cerita ak dgr dr dorg.. mengenai perit hidup mereka.. xsgka.. bgtu bsar ujian yg Allah brikan mreka.. bila ak dgr.. ak rsa nk ngis je.. ak lah tmpt mrka luahkan perasaan.. mnta pndpt mengenai agama.. biarpun ak ada bljr agama.. tp xspnuhnya.. akn ku bri jua sdkit kpd mrka.. stp kali solt.. ak doa kan yg terbaik untk kami.. aku jd  imam.. bila diingatkan blk.. mreka sngguh mesra.. entah bila lah ak dpt lepak ngn dorg lg.. lpas ni msg2 da bz.. dlm masa tu.. mnta pndpt ak.. mcm mna nk taubat.. ak bg nsht.. tggl kn pe yg dia tlah wt.. ak sdar.. ak pn xbtul lg.. tp nk ajr org.. tp.. bkn ak xnk taubat.. kdg2.. ak rasa dri aku ni jhat sgt.. xdpt tng kn ati untuk nk taubat.. dia mnta ak doa.. ak bg bku doa.. ksian ak dgn mreka.. hdup mreka bkn pe yg ak jgka.. smoga Allah lindungi sahabat2 ku itu.. nk crta pla 2 mlm t'akhir.. time ak blk.. ada seorng guard ni.. tya mcm nk gdo.. dia tya. mna ak prgi dr pkul 9-10 time dia jga kt atas.. ak ckp ak ada.. pastu dia lantun blk.. angin gak ak.. trus ak maki.. tgk mata nk meleleh je.. hahaha.. mls ak nk fkir sal bnda bodo tu.. cm bongok je.. hehe.. sori bhasa ksat.. and hari last.. ak sntiasa bg nsht kt kwn2 ak.. xpnh mlut ini lekang untuk beri nasiht kpd mrka.. jgn tggl solt.. sntiasa b'doa.. kata2 smgt ak sllu bg.. insya Allah.. smga kita dpt bjmpa lg sahabat.. :')

Sunday, 10 April 2011

BlaBlaBla...

Nothing to say actually...hahaha...busy ngan keje aku...so, xda masa nak update or ber'blogging'...next time ya...hahahaa

Friday, 25 March 2011

Sabar! Sabar! Sabar!!!!

kt tmpt kja.. mcm2 hal blku. pg2 ak dtg kja.. n than ak nya permenant dtg juga.. dia igt dia kja pg.. mslh nya dia kja ptg.. pastu nk halau ak.. bpk sakit ati.. ak diam je.. mls nk tnjk ak ni baran..time tgh ari ak gi tman kwn ak mkn.. tba2 dtg lak mamat sorg ni.. cri gdo.. kish dia cmni.. wktu aku solat.. ak jadi imam.. n than kwn ak 3 org jd mkmum.. mmg tiap2 ari cmtu.. ada satu masa tu.. kwn2 ak gelak entah sbb pe entah.. tba2 lak mamat tu rasa mmber aku mcm gelak kn dia. mcm gampang gila.. dia sound mmber ak yg tgh mkn.. trus mmbr aku xda slera nk mkn.. nsb bek ak dok jaw dr mamat tu. kalo x.. mmpus da ak kja kn.. siot tol.. pastu ptg lak be4 aku kuar rehat.. ak dgr lak ada dua minah keling kutuk2 aku.. da la ak tlg crikan cash memo utk dia.. pastu xucap thanks.. pndg lak mcm xpuas ati.. aku maki la.. pe lagi. trus dorg xckp bhasa dorg. nthan b'pecah. kimon tol.. wa dtg kja sbb nk cri rzeki.. ada tahap2 wa leyh sabr.. tp ada had dia.. itu olang kasi mmpus n tarak hidup di muka bumi ni lg bgs la.. buat kasi pecah kepala je..tnsion gila!

Thursday, 24 March 2011

Ada Apa Dengan...21 februari 2010..??

bermulanya kisah aku dengan si dia(nama dia nurfarhana aqilah bt nasil).. kami berkawan dahulu selama seminggu..kami berkenalan di tempat belajar yang sama.. timbul perasaan perasaan sayang..akhirnya kami membuat keputusan.. menjadi pasangan.. dalam menjalinkan hubungan macam2 berlaku.. ada masa gembira.. ada masa sedih.. ada masa gaduh.. ada masa berjiwang karat(hahaha..yo2 je).. itulah perangai kami dalam menjalinkan hubungan.. tapi.. kami tetap dengan hubungan kami.. bila gduh truk tu.. dalam kpala ni mcam2 fikir.. nk putus la.. nk pe la.. tp kami tempuhi dengan kesabaran.. kerana kami tahu. bergaduh lama-lama pun.. tiada makna nya.. maklumlah.. bak org muda2 kata.. bila gaduh tu.. tandanya sayang..hahaha.. byk la korg.. pernah juga aku terfikir. da lah kami kapel diam2.. akhirnya family aku tahu.. tapi.. family dia xtahu lg.. aku suh dia bgth mak dia.. tp.. ak dpt jwpn yg xdjgka.. sdih sgt.. mgkin ada sbb nya.. ak kna byk sbar.. da byk kali aku suh dia pjuk mak dia.. tp dia tkut.. mgkin kami ni msih muda lg.. xpe la.. ada rezeki ada la.. insya Allah.. ak nk sgt kekal dengan dia.. pastu byk kli juga aku ajk dia jmpa fmly ak.. tp dia sntiasa tolak..erm.. rasa sedih sgt2.. skrg dia da nk abs sem.. pastu prktikal.. entah bila masanya ak nk bawa dia jmpa fmly ak kn.. dalam menjalani hubungan.. pejam celik x2.. akhirnya hubungan cecah 1tahun 1 bulan.. alhamdulillah.. doakan hubungan kami kekal hingga akhir hayat ye.. dpat restu keluarga.. n diredhai Allah.. insya Allah.. ada jodoh.. akan aku jadikan dia sebagai isteriku.. aku syg dia sgt2... syg awak sgt2..

NURFARHANA AQILAH BT NASIL
20 TAHUN
SANDAKAN,SABAH
DIPLOMA IN EDUCATION(ISLAMIC)

Wednesday, 23 March 2011

* moisygcai *

again and again...why must be like this??? tak suka sangat2. taw tak??? hurm... sy benci awak..tapi dalam masa yg sama sy sayang awak...awak tak faham sy macamna..hurm...sy tak taw nak cakap macamna lagi...kalau sayang sy lagi, awak tetap la seperti diri awak sebelum ni..tapi if nak sangat berubah, terserah..itu hak awak..maafkan sy...:'(

*moi*

Sunday, 20 March 2011

Sudah Jatuh Ditimpa Tangga..=(


Pelbagai dugaan datang menimpa aku sewaktu aku form 5.. dengan pemergian arwah mak aku.. pemergian arwah nenek aku.. lepas tu SPM.. citer dia mcm ni.. time tu hari sabtu.. pagi tu aku,abg ali dan sabri(kawan abg aku) balik kg nek motor.. mak aku da halang.. suh nek kereta dengan dia. tapi aku degil. sebab aku nak rasa macam mana blk kg nek mtor.. so.. aku ttp dgil.. dlm pjlnn.. lpas je exit sermbn.. mtor sabri rosak.. terserempak lak dgn mak aku.. mak punya la risau. dia kol abg ali.. setelah sampai ke kg. aku,abg ali,sabri,pkck ak dan adk sdara aku yg len cat kg.. aku tdo kg.. tp mak,kakak,k.ngah n abg fairuz blk time lpas zohor.. sampai je mereka kat rumah cheras.. malam tu pula mak dan ayah pergi rumah nenk sebelah ayah.. pastu mak blk umah dlm pkul 12 mcm tu. esk tu pg2 aku bgn.. aku dpt brta dr ayah aku. yang mak msuk hspital.. nthan ayah suruh balik. kami pun balik. dlm perjalanan blk.. hujan.. mula2 kami singgah berhenti. tapi rasa macam tak boleh sabar.. kami terus bergerak balik.. sampai je di simpang bndar sri putra.. aku dengan selamba boleh tertido kejap.. mungkin keletihan.. abg ali dan sabri pulang ke tmpt bljar.. aku balik cheras sorang2.. sampai je umah.. aku rehat kejap. pastu dapat tahu. mak masuk icu. terus aku gerak tanpa tunggu kakak aku.. aku gi sana naik mtor.. aku tggu dkat bilik menuggu kat hospital lama juga la.. sebab ramai sgt ziarah mak aku kt icu.. pkul 6.30 baru aku masuk bilik icu tu.. lpas aku jumpa mak aku.. fmly aku ada minta tlong jaga mak.. tapi aku letih.. aku balik rumah.. pun hujan gak.. malam tu aku tk dapat tido. pkul 12 aku tido kejap.. tiba-tiba... telefon rumah aku berbunyi.. k.ngah aku angkt.. dapat pggilan dari hospital.. pihak hospital ckp mak dalam keadaan kritikal.. aku terkejut.. aku menangis.. masuk je dalam kereta.. pihak hospital telefon hp ayah aku lak.. cakap suh dtg cpt.. mak dah nazak.. kami terus bergegas ke sana.. sampai je sana.. kami igt kami dapat jumpa mak buat kali t'akhir.. dalam masa sejam kami dlam hospital tu.. tiba-tiba.. datang seorang nurse.. dia tya.. 'ada sesiapa lagi tak nak datang tengok mak??' kami tercengang.. kakak tya pada nurse tu 'mak saya masih ada lgi ke xda??' nurse cakp mak da xda.. rupa2 nya.. dalam perjalanan kami ke hospital.. mak telah pergi meninggal kan kami selama-lamanya.. :'( .. mak.. ampunkan dosa anak mu ini.. selang 2 bulan kemudian nenek aku pula meninggal. hidup aku umpama sudah jatuh ditimpa tangga.. tetapi pape pun.. aku kena kuat.. Ya Allah.. tempatkan lah mak dan nenek aku bersama-sama orang2 yang beriman.. Ampunkan dosa mereka Ya Allah.. :'(